Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) обирають з огляду на характер взаємодії з пацієнтом та потенційний шлях інфікування.

У медицині засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) використовують для захисту слизових оболонок, дихальних шляхів, шкіри й одягу від контакту з інфекціями.Кожен медичний працівник повинен вміти користуватися засобами індивідуального захисту, оцінювати ризики та вирішувати, який саме ЗІЗ і коли застосовувати.Керівники закладів охорони здоров’я повинні організовувати навчання працівників та забезпечити їх необхідною кількістю ЗІЗ.Засоби індивідуального захисту, які використовують медичні працівники, повинні відповідати вимогам державних стандартів.МаскаДСТУ EN 14683Маска призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів. Маску необхідно надягати пацієнтам, щоб зменшити поширення інфекцій у закритих приміщеннях, або тим, хто працює в асептичних умовах, наприклад, проводить операції.РеспіраторДСТУ EN 149Ще одна назва респіраторів — протиаерозольні респіратори. Їх потрібно використовувати під час роботи з пацієнтами, що мають інфекції із повітряним шляхом передавання: туберкульоз, кір, вітряну віспу тощо.ХалатДСТУ EN 14126Ізоляційний халат слід використовувати, щоб захистити шкіру та попередити забруднення одягу під час роботи. Якщо халат не є водостійким, треба використовувати фартух.РукавичкиДСТУ EN 455За підозри чи підтвердженого випадку інфікування новим коронавірусом, медичним працівникам рекомендовано використовувати нестерильні нетальковані нітрилові рукавички з манжетою до середини передпліччя.Окуляри/захисний щитокДСТУ EN 166Персональні окуляри і контактні лінзи не можуть бути засобами індивідуального захисту для слизових оболонок очей. Для їх захисту використовують спеціальні засоби.Захисний щиток для обличчя виготовлений із прозорого пластику, щоб забезпечити добру видимість для пацієнта і медичного працівника, який використовує щиток.Більше про правила одягання і зняття засобів індивідуального захисту читайте тут:https://phc.org.ua/news/zasobi-individualnogo-zakhistu-dlya-medichnikh-pracivnikiv#phcua_covid19

Центр громадського здоров’я України 发布于 2020年6月24日周三

У медицині засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) використовують для захисту слизових оболонок, дихальних шляхів, шкіри й одягу від контакту з інфекціями.

Кожен медичний працівник повинен вміти користуватися засобами індивідуального захисту, оцінювати ризики та вирішувати, який саме ЗІЗ і коли застосовувати.

Керівники закладів охорони здоров’я повинні організовувати навчання працівників та забезпечити їх необхідною кількістю ЗІЗ.
Засоби індивідуального захисту, які використовують медичні працівники, повинні відповідати вимогам державних стандартів.

Маска

ДСТУ EN 14683

Маска призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів. Маску необхідно надягати пацієнтам, щоб зменшити поширення інфекцій у закритих приміщеннях, або тим, хто працює в асептичних умовах, наприклад, проводить операції.

Респіратор

ДСТУ EN 149

Ще одна назва респіраторів — протиаерозольні респіратори. Їх потрібно використовувати під час роботи з пацієнтами, що мають інфекції із повітряним шляхом передавання: туберкульоз, кір, вітряну віспу тощо.

Халат

ДСТУ EN 14126

Ізоляційний халат слід використовувати, щоб захистити шкіру та попередити забруднення одягу під час роботи. Якщо халат не є водостійким, треба використовувати фартух.

Рукавички

ДСТУ EN 455

За підозри чи підтвердженого випадку інфікування новим коронавірусом, медичним працівникам рекомендовано використовувати нестерильні нетальковані нітрилові рукавички з манжетою до середини передпліччя.

Окуляри/захисний щиток

ДСТУ EN 166

Персональні окуляри і контактні лінзи не можуть бути засобами індивідуального захисту для слизових оболонок очей. Для їх захисту використовують спеціальні засоби.

Захисний щиток для обличчя виготовлений із прозорого пластику, щоб забезпечити добру видимість для пацієнта і медичного працівника, який використовує щиток.

Більше про правила одягання і зняття засобів індивідуального захисту читайте тут:

https://phc.org.ua/…/zasobi-individualnogo-zakhistu-dlya-me…