Ось тут ➡https://bit.ly/3gCBRyz ми розповідали про безоплатні щеплення за Національним календарем. А сьогодні нагадаємо про рекомендовані щеплення – які вони бувають та кому рекомендовані.

✅ Від вітряної віспи. Радять здоровим дітям, які досягли 12-місячного віку і не хворіли на вітряну віспу. А також дітям при вступі до дитячого закладу, які раніше не хворіли на вітряну віспу. Ще – працівникам охорони здоров’я та освіти, які мають високий ризик інфікування і не хворіли на вітряну віспу.

✅ Від гепатиту А. Радять зробити дорослим, робота яких пов’язана з громадським харчуванням, зі службами спеціального призначення, обслуговування водоочисних споруд та іншим. Також – особам, які мають ВІЛ або спілкувалися з хворим на гепатит А.

✅ Від гепатиту В. Актуальна для молодих людей віком 20-40 років, для тих дорослих, кому в дитинстві раніше не робили такого щеплення та хто є в групі ризику. Наприклад, медичні працівники, персонал служб соціального призначення, ВІЛ-інфіковані, хворі на хронічні та онкологічні захворювання з хронічною печінковою недостатністю, особи, які часто змінюють сексуальних партнерів та інші.

✅ Від пневмококової інфекції. Рекомендована і дітям, і дорослим для профілактики пневмококової інфекції. Дітям та особам похилого віку, які мешкають в інтернатах чи закритих колективах.

✅ Від менінгококової інфекції. Рекомендована дорослим та дітям для профілактики менінгококової інфекції.

✅ Від ротавірусної інфекції. Актуальна для дітей до року для профілактики гастроентеритів, що спричинені ротавірусом.

✅ Від папіломавірусної інфекції. Радять робити задля запобігання виникненню хвороб на кшталт раку шийки матки та інших захворювань, що спричиняються вірусом папіломи людини.

✅ Від грипу. Вакцинуватися потрібно усім, а особливо тим, хто ризикує захворіти на грип чи постраждати від його наслідків найбільше. А це – вагітні жінки на будь-якому місяці вагітності, діти до 5 років, літні люди 65+, люди з хронічними порушеннями здоров’я, медичні працівники.

Вакцинуватися рекомендованими вакцинами можна безоплатно у свого сімейного лікаря. Але власне вакцину необхідно купити в аптеці за власний кошт. Також потрібно пам’ятати про безпечну транспортацію вакцин із дотриманням холодового ланцюга.