Програма “Доступні ліки” продовжує діяти в Україні навіть в умовах воєнного стану. Що потрібно знати пацієнту:📌На період дії воєнного стану “Доступні ліки” та інсулін можна отримати як за електронним, так і за паперовим рецептам. Якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створює електронний рецепт. Якщо ні – виписує паперовий.

📌Під час дії воєнного стану громадяни, які переїхали до інших місць та не мають звʼязку зі своїм сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, можуть отримати рецепт в найближчому центрі надання первинної медичної допомоги. Укладати нову декларацію не потрібно. Пацієнту без декларації сімейний лікар може виписати електронний або паперовий рецепт на ліки проти бронхіальної астми, діабету ІІ типу, серцево-судинних захворювань. А також на ліки при нецукровому діабеті та інсулін, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога.

📌На час дії воєнного стану рецепти на інсуліни виписуються із розрахунку на місяць лікування. Всі препарати інсуліну, що входять до Реєстру лікарських засобів і підлягають реімбурсації за Програмою медичних гарантій, доступні для пацієнтів без доплати. Це 47 лікарських засобів.

📌На час дії воєнного стану в рецепті на інсулін лікар може не зазначати торгові назви препаратів. А замість цього вказувати дані, виходячи з такої класифікації: – інсулін людський генно-інженерний короткої дії або середньої дії;- аналог інсуліну ультракороткої дії;- аналог інсуліну тривалої дії;- комбіновані інсуліни (людський генно-інженерний 30/70, аналоговий інсулін 30/70).

📌З рецептом потрібно звернутись до будь-якої аптеки, що має договір з НСЗУ на відповідний тип програми (Доступні ліки, Інсуліни тощо). Знайти найближчий заклад можна на “Електронній карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів” https://cutt.ly/yFs9TNe. На другій сторінці дашборду у фільтрах ліворуч у графі “Є відпущені” поставте галочку напроти слова “Так”. Це дозволить відфільтрувати аптеки, які відпускають “Доступні ліки”. Звертайте увагу на дату останнього відпуску рецепту. Вона є в останній колонці таблиці, яка розміщена внизу під картою. Обирайте аптеки, які відпускали “Доступні ліки” впродовж останніх семи днів. Перед тим як йти в аптеку радимо зателефонувати і уточнити, чи є у наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас. Телефони аптек також є на дашборді у таблиці.Також дізнатись адресу можна в контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77. Крім того, аптеки-учасниці програми мають відповідні наліпки на дверях. Нагадаємо, що за програмою “Доступні ліки” українці можуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою препарати проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового та нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, а також епілепсії.

📌Рецепти на препарати при розладах психіки та поведінки виписують психіатри, на препарати для лікування епілепсії – психіатри та неврологи.

Рецепт на інсулін та ліки при нецукровому діабеті виписує ендокринолог. А також сімейний лікар, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога.

Рецепти на “Доступні ліки” виписує сімейний лікар, терапевт або педіатр. Піклуйтесь про своє здоров’я кожного дня.

Бережіть себе та близьких! Україна переможе!