ВООЗ називає інсульт епідемією XXI століття, адже він – одна з найпоширеніших причин смерті та основна причина втрати працездатності серед дорослого населення у світі. До 90% усіх інсультів можна запобігти, впливаючи на основні фактори ризику.

Головними факторами ризику інсульту є:

  1. Серцево-судинні захворювання  та артеріальна гіпертензія або артеріальний тиск ≥140/90 мм рт
  2. Вживання тютюну та алкоголю
  3. Зайва маса тіла та ожиріння
  4. Підвищений рівень глюкозі крові та високий рівень “поганого” холестерину
  5. Недостатня фізична активність

Розрізняють первинну та вторинну профілактику інсульту. 

Первинна профілактика – це низка заходів, спрямована на запобігання виникненню інсульту, вона насамперед передбачає корекцію способу життя людини з метою зниження впливу основних поведінкових факторів ризику. Також важливо відвідати лікаря, щоб отримати консультацію щодо індивідуальних ризиків, визначити рівень артеріального тиску, показники рівня холестерину та глюкози в крові й навчитись їх контролювати. На цьому етапі вашим лікарем може бути призначена медикаментозна терапія для лікування основного захворювання та зниження впливу високого артеріального тиску, дисліпідемії (високого рівня поганого холестерину), гіперглікемії (високого рівня глюкози крові), а також призначена антитромботична терапія. 

Вторинна профілактика спрямована на зниження ризику рецидиву у пацієнтів, які вже перенесли інсульт або транзиторну ішемічну атаку (ТІА). Згідно з дослідженнями, через 10 років частота рецидивів після першого інсульту або ТІА становить понад 40%. Тому важливо впливати на основні фактори ризику, щоб зменшити ймовірність рецидиву. Йдеться насамперед про медикаментозне лікування основної причини виникнення інсульту (серцево-судинних захворювань, гіпертензії, дисліпідемії, діабету тощо) та модифікацію способу життя: підвищення рівня фізичної активності, контроль маси тіла, збалансоване харчування та відмову від тютюнокуріння й споживання алкоголю.

Вторинна профілактика має здійснюватися на всіх етапах відновлення пацієнта – і під час стаціонарної, й під час амбулаторної реабілітації. Важливе постійне спостереження з боку лікаря.

Як запобігти інсульту:

1. Дотримуйтесь порад медика та не забувайте приймати призначені вам ліки. Проходьте регулярні обстеження та дотримуйтесь призначеного медиком лікування, адже серцево-судинні захворювання і, зокрема, фібриляція передсердь (ФП) є основним фактором ризику ішемічного інсульту та основна причина смерті серед тих, хто вижив після інсульту.

2. Перевіряйте рівень холестерину. Дізнатися рівень свого холестерину можна у свого сімейного лікаря чи терапевта. Аналіз на загальний холестерин входить до гарантованого пакету послуг, які пацієнти отримують безоплатно. Потрібно відстежувати свої показники й за потреби вживати заходів для зниження високого рівня холестерину. Високий рівень холестерину може сприяти розвитку атеросклерозу, спричиненому накопиченням бляшок у судинах, що погіршує приплив крові до мозку. При порушенні кровопостачання мозок не отримує достатньо кисню та поживних речовин, що і стає причиною інсульту.

3.Контролюйте артеріальний тиск. Іноді складно розпізнати симптоми гіпертонії в людини, тож варто порадитися з лікарем, як часто вам потрібно вимірювати АТ. Це можна робити вдома, в деяких аптеках чи в лікарні. Ставтеся до цього відповідально, адже артеріальний тиск 140/90 і вище може пошкодити кровоносні судини (артерії), які постачають кров до головного мозку. 

4. Стежте за рівнем цукру в крові. Якщо лікар наполягає на обстеженні на цукровий діабет, пройдіть його. Контролюйте рівень цукру в крові, адже люди з цукровим діабетом схильні до більшого ризику інсульту, ніж люди без цього захворювання. Крім того, якщо рівень глюкози у крові високий під час інсульту, тоді пошкодження мозку зазвичай є більш серйозним, ніж коли глюкоза в крові в нормі.

5. Контролюйте свою масу тіла. Висока поширеність надмірної маси тіла та ожиріння в Україні, за твердженням ВООЗ, є однією з основних причин розвитку неінфекційних захворювань, в тому числі серцево-судинних захворювань та діабету, які суттєво підвищують ризик виникнення інсульту. В Україні ожиріння посідає 4 місце серед факторів ризику передчасної смерті (майже 105,7 тис. осіб щороку). Також пам’ятайте, що індекс маси тіла (ІМТ) та окружність талії (ОТ) необхідно підтримувати на стабільному рівні. ІМТ – від 18,5 до 24  кг/м2; ОТ < 88 см для жінок та < 102 см для чоловіків.

6. Подбайте про здорове харчування. Інсульт є однією з основних причин смерті та інвалідності у світі. Повноцінне збалансоване харчування відіграє ефективну роль у профілактиці та контролі ризику інсульту.

Пам’ятайте про те, що необхідно прагнути їсти п’ять порцій фруктів та овочів щодня (400-600 г). Віддавайте перевагу продуктам з високим вмістом клітковини, адже вони допомагають знизити рівень холестерину в крові. 

Їжте нежирні шматки м’яса, адже споживання жирних може підвищити рівень холестерину. Віддавайте перевагу білому м’ясу (курятині), тому що червоне (свинина, баранина, яловичина), як показали дослідження, може підвищити ризики ішемічної хвороби серця та інсульту. За можливості не смажте їжу, адже це передбачає додавання жирів, а готуйте її на парі, тушкуйте, варіть або запікайте.

Щотижня намагайтеся з’їдати дві порції риби, особливо жирної (сардина, оселедець, лосось), багатої на Омега-3 жирні кислоти, що можуть запобігти утворенню тромбів і знизити кров’яний тиск.

Скоротіть споживання цукру. У багатьох безалкогольних напоях, готових стравах та у фаст-фуді високий рівень цукру, що може призвести до збільшення ваги. Тож вживайте домашні страви, в які ви самі можете додавати мінімальну кількість цукру.

Вживайте менше солі, адже її надмірне споживання може призвести до підвищення кров’яного тиску. Доросла людина має протягом дня з’їдати не більш як 5 г солі (1 чайну ложку без верху). Тому при виборі готових продуктів звертайте увагу на вміст солі в них, а вдома приберіть сільничку зі столу й намагайтеся підкреслювати смак їжі лимонним соком, свіжим імбирем або чилі.

Пийте достатньо чистої води. Напої із цукром можуть швидко підвищувати його рівень у крові, що може призвести до інсульту. За відсутності протипоказань вживайте натуральну каву й чай, адже їх пов’язують зі зниженням ризику інсульту.

7. Будьте фізично активними. Фізична активність надає низку переваг я нашого здоров’я, покращуючи стан серцево-судинної системи, стимулюючи кровообіг, допомагаючи контролювати холестерин, глюкозу і позитивно впливаючи на масу тіла. Фізична активність загалом передбачає зменшення сидячого способу життя та виконання фізичних вправ помірної інтенсивності принаймні 30 хв. на день 5 разів на тиждень. Детальніше ви можете дізнатись зі статті “Обери свій рівень фізичної активності“. Проте будьте обережними з фізичними навантаженнями: якщо ви маєте певні протипоказання, спочатку проконсультуйтеся з лікарем.

8. Відмовтеся від вживання алкоголю та тютюну. Надмірне споживання алкогольних напоїв може сприяти підвищенню кров’яного тиску, ризику виникнення артеріальної гіпертензії, ішемічного та геморагічного інсульту. Загалом алкоголь негативно впливає на роботу центральної нервової системи, зокрема головного мозку. У ВООЗ наголошують: безпечної дози алкоголю не існує.

Також варто пам’ятати, що нікотин у будь-якому вигляді негативно впливає на всі системи та органи організму, значно підвищуючи ризики серцево-судинних захворювань, інфаркту та інсульту. Щоб дізнатись, як відмовитися від куріння, ви можете завітати на сайт “Я кидаю курити” та проконсультуватись у свого лікаря.

За матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України