Що робити, якщо відчуваєте симптоми COVID-19? Це питання зараз найчастіше ставлять своєму лікареві та гуглу, і не ставлять сусідці чи в аптеці.

Пропонуємо наступний алгоритм дій для пацієнта. 1. Залишайтесь вдома. 2. Подзвоніть своєму лікареві. 3. Опишіть своєму лікарю симптоми, історію подорожей. Окремо потрібно розповісти, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані (наприклад, такими, що повернулися з країн з місцевим розповсюдженням вірусу). 4. Виконуйте інструкції свого лікаря. 5. При невідкладних станах – температура вище 38, яка не збивається, та утруднене дихання – набирайте 103.

Пам’ятайте, більшість респіраторних захворювань мають схожі симптоми. Підстави для підозри COVID-19: – кашель;- ускладнене дихання;- підвищена температура;- протягом останніх 14 днів ви перебували в країні, де зафіксовано COVID-19;- контактування з людиною, інфікованою коронавірусом.

Якщо ви маєте симптоми COVID-19, не потрібно негайно йти до свого лікаря або в найближчу лікарню.

Не потрібно самостійно приймати рішення та йти на тестування стосовно наявності COVID-19. По-перше, рішення про необхідність тестування приймає ваш сімейний лікар або терапевт. По-друге, в лабораторії та лікарні збільшується ризик підхопити вірус, якщо поруч буде людина з коронавірусом.

Не потрібно робити тест на коронавірус людині зі звичайним ГРВІ.

Перше, що потрібно зробити, це – подзвонити лікарю, з яким укладено декларацію. Якщо ви не уклали декларацію, одразу телефонуйте на гарячу лінію з питань коронавірусу у вашій області, на гарячу лінію МОЗ 0-800-505-201 або Центру громадського здоров’я +38 044 425 43 54. Також можна подзвонити на Урядовий контакт-центр за номером 1545. Подальший алгоритм дій вам скаже ваш лікар або оператор контакт-центру, на який ви зателефонували.

Також, якщо Ви не змогли зв`язатися з вашим сімейним лікарем, Ви можете зателефонувати за номером 0800 21 53 54 – Колл-центр КНП ЦПМСД “Ювілейний”.