Синдром набутого імунодефіциту — це важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який вражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням.

Як передається ВІЛ?

Через кров. Найчастіше при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, що вже використовувались іншими особами.

Статевим шляхом – під час незахищених статевих стосунків.

Внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини під час вагітності, пологів та годуванні груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах.

Під час війни зараження ВІЛ зростає. Зокрема через переливання крові в польових умовах, зниження уваги до гігієни і простих правил, які запобігають передачі ВІЛ. А також через значну кількість випадків насилля з боку окупантів.

Тестування на ВІЛ можна пройти у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Ви можете звернутися до свого лікаря, якщо підтримуєте з ним зв’язок. Або до будь-якого спеціаліста первинки в тому місці, де ви перебуваєте. Тест — безоплатний.

Також зробити безоплатний тест на ВІЛ можна у найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті Довіри або неурядових організаціях, які займаються боротьбою з ВІЛ.

Це безкоштовно, безболісно і потребує лише краплі крові та 15 хв вашого часу.Оцінити ризики інфікування та підібрати найзручніші пункти тестування на ВІЛ можна з допомогою чат-бота #ТЕСТпоруч: http://t.me/HIVfree_bot.

Більше про безоплатне лікування ВІЛ за Програмою медичних гарантій тут: https://cutt.ly/u1i5Dz1.

За матеріалами “НСЗУ для пацієнта”